Skip links

Kako živeti z nadarjenostjo

Izkušnje in nasveti (nekoč) nadarjenega otroka.

Nadarjeni otroci pogosto živijo dvojno življenje. Intelektualno so kot majhni, ekscentrični odrasli, ki se bolje počutijo v družbi odraslih kot v družbi sovrstnikov, vendar so v mnogih pogledih kljub temu le otroci. Caroline Cannistra je pri trinajstih letih postala študentka. V spodnjem prispevku pripoveduje o težavah, s katerimi se je srečala tekom študija in o tem, česa se je naučila na svoji poti od “nadarjenega otroka” do odraslosti. Pri tem je izpostavila štiri spoznanja:

  1. Neuspeh je dragocena veščina. Caroline je bila kot mnogi nadarjeni otroci navajena zgolj uspehov in ni vedela, kako naj se odzove na neuspehe. Tekom študija se je morala naučiti sprejeti lastne neuspehe in jih začeti dojemati kot pozitivne informacije, ki nudijo možnost za napredek.
  2. Nič ni narobe s posebnimi potrebami. V Carolininem primeru je bila to potreba po posebni učni pomoči, saj so ji diagnosticirali motnjo pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD). Poleg tega je zaradi svoje mladosti potrebovala dodatno podporo staršev, da se je ob selitvi v univerzitetni kampus naučila skrbeti sama zase.
  3. Sami se odločimo kdo smo. Nadarjenost je oznaka, ki pogosto definira celotno bistvo talentiranih otrok. Kasneje ta oznaka v večini primerov izgine. Postanejo odrasli, ki so nekoč veljali za nadarjene otroke in morajo se na novo definirati. Caroline verjame, da se o tem kdo in kaj je kot odrasla oseba odloča sama s svojimi prepričanji in dejanji.
  4. Treba je znati prositi za pomoč. Izredno pomembno je zavedanje, da vsega ne moremo narediti sami. S pomočjo oziroma podporo okolice lažje dosežemo zadane cilje in postanemo res uspešni.

Se strinjate z ugotovitvami mlade Caroline? Katere nasvete bi poleg naštetih še moral slišati vsak nadarjen otrok? Vabljeni k debati v naši Facebook skupini RazvijajmoTalente.

Return to top of page