Skip links

Pomen zgodnje identifikacije nadarjenosti

V večini primerov začnejo nadarjeni otroci že zelo zgodaj kazati znake, da so drugačni od vrstnikov. Pomembno je, da te znake opazimo in jih prepoznamo.

Znaki nadarjenosti

Običajno se nadarjenost malih otrok najprej izraža v govoru. Zelo hitro začnejo govoriti, pravilno uporabljati zahtevne besede in imajo neobičajno bogat besedni zaklad. O stvareh razmišljajo drugače od ostalih otrok in so zelo radovedni. O vsem veliko sprašujejo ter izražajo željo po učenju. Nadarjenost se poleg tega lahko odraža kot sposobnost uporabe računalnika ali igranja določenega glasbila v zelo zgodnji starosti, brez da bi otroku kdo pokazal, kako se to počne.

Identifikacija nadarjenosti

Strokovnjaki svetujejo, da se starši, ki sumijo, da je njihov otrok nadarjen, glede tega posvetujejo z nekom, ki je usposobljen za delo s talentiranimi otroki. Posebej pomembno je to v primerih otrok, ki so tik pred vstopom v šolo. Na tak način lahko starši šoli posredujejo pomembne informacije o morebitnih posebnih potrebah njihovega otroka.

Nadarjenost se lahko identificira na dva načina. Prvi način je formalen, s pomočjo strokovno izvedenega IQ testa. Drugi način je neformalen. Pri tem gre za opazovanje otroka in zbiranje čim večjega števila informacij o njem s strani staršev, sorodnikov, vzgojiteljev, itd.

Izobraževanje staršev

Nekateri starši so ob ugotovitvi, da imajo doma nadarjenega otroka, zelo zaskrbljeni in ne vedo, kako naj k zadevi pristopijo. Spet drugi so nad novico navdušeni in polni pričakovanj. V vsakem primeru je izredno pomembno, da se starši o nadarjenosti in njenih oblikah kar se da dobro izobrazijo. Da o tem veliko preberejo in se posvetujejo s strokovnjaki s tega področja, da bodo otroka lažje razumeli in mu nudili, kar potrebuje.

V spodnjem prispevku je predstavljenih nekaj zgodb staršev, ki imajo nadarjene otroke, ter mnenja in nasveti strokovnjakov, kaj naj starši naredijo, če sumijo, da ima njihov otrok poseben talent.

Po ogledu prispevka vabljeni k debati o tej temi v naši Facebook skupini RazvijajmoTalente.

Return to top of page