Skip links

Aktivnosti srednjih šol

II. gimnazija Maribor: Debatni klub

V okviru Debatnega kluba II. gimnazije so se dijaki srečevali enkrat tedensko po 2 ali 3 ure. Pred turnirji, ki so načeloma enkrat mesečno, so bila srečanja pogostejša in daljša.

Že od začetka imamo navado, da bolj izkušeni debaterji uvajajo mlajše debaterje – jim svetujejo pri pripravah in izvedbi debat. Srečanja je moderiral in vodil tudi Tilen Markelj, ki je trener naših debaterjev.

Razloge za svojo predanost debati dijaki le s težavo opišejo, večinoma pa pravijo, da je to življenjski slog. Poleg tega, da so po nekaj letih že pravi stari mački v javnem nastopanju v slovenskem in angleškem jeziku, znajo sprejemati nasprotna mnenja in argumente, so vešči natančnih metod raziskovanja iz različnih virov in sposobni karseda hitro iskati nove ideje ter odgovarjati nanje, se pri vsem tem zabavajo in spoznavajo sorodne duše z drugih slovenskih in tujih srednjih šol. Z udeležbo v klubu postajajo odgovorni misleči svetovljani, ki bodo morda nekoč tako kot marsikateri debater čez lužo postali veliki na področjih, ki premikajo gore in obračajo svet.

Letos smo se udeležili 4 srednješolskih turnirjev na državni ravni, ki so potekali na gimnaziji Bežigrad, II. gimnaziji Maribor, gimnaziji Litija in gimnaziji Ledina. Prav tako smo se udeležili 2 srednješolskih mednarodnih turnirjev v Zagrebu in Ljutomeru, 2 ekipi pa julija odpotujeta tudi na mednarodni turnir v Prago. V mesecu maju smo izvedli debatni vikend, kjer so se v okviru delavnic in moderirane debate dijaki pripravljali na turnir v Pragi.

Debatni klub II. gimnazije že nekaj let sodi med najboljše slovenske klube, zato se nekaj naših dijakov vsako leto uspe kvalificirati v slovensko debatno ekipo za svetovno prvenstvo. Letos sta v nacionalni ekipi Sara Brdnik in Lucija Ivanuša. Staša Kučer in Sara Brdnik pa sta se uvrstili tudi na debatni turnir na Oxfordu.

Ker je naš cilj udeležba na večjih mednarodnih turnirjih, kjer je večja konkurenca in debate kvalitetnejše in zanimivejše, debatiramo v angleščini, čeprav se zadnja leta udeležujemo tudi turnirjev v slovenščini.

Ekipno so se naši dijaki na srednješolskih turnirjih na državni ravni uvrščali med prvih 5, posamično pa med prvih 10. Velikokrat so bili v finalu in si enkrat priborili zmago. Na večini turnirjev so tekmovale 3 ekipe, ki so tudi na mednarodnih turnirjih dosegale zavidljive rezultate.

Na mednarodnem turnirju v Zagrebu se je naši ekipi (Sara Brdnik, Lucija Ivanuša, Staša Kučer) uspelo uvrstiti v osmino finala in na mednarodnem turnirju v Ljutomeru ekipi (Matevž Rezman Tasič, Emanuel Krajnc, Ema žagar, Lucija Ivanuša) v polfinale.

Debaterki Sara Brdnik in Lucija Ivanuša sta se uvrstili v nacionalno ekipo za svetovno prvenstvo, Sara Brdnik pa se je s Stašo Kučer uvrstila tudi na debatni turnir na Oxfordu.

Najuspešnejši debaterji v šolskem letu 2017 / 18 so bili: Sara Brdnik, Lucija Ivanuša, Staša Kučer, Matevž Rezman Tasič, Emanuel Krajnc, Ema Žagar, Vid Peršak, Zoya Šolaja, Lan Sevčnikar, Luka Kopše, Urh Zorko, Luka Jerčič.

Mentorji: Andreja Mikluš, Tilen Markelj
Št. ur izobraževanja v obdobju sofinanciranja: 280 (skupaj 460)
Št. vseh vključenih dijakov: 18
Št. vključenih nadarjenih dijakov: 11
Trajanje sofinanciranja iz projekta RaST: 3. 1. 2018 – 20. 7. 2018

Return to top of page