Skip links

Aktivnosti srednjih šol

II. gimnazija Maribor: Filmska šola »Pazi, snemamo!«

»Pazi, snemamo!« – filmska šola II. gimnazije je kulturno-izobraževalni program, ki sistematično, celovito in obenem lahkotno izobražuje mlade za ustvarjanje kratkih filmov (igrana, dokumentarna in video produkcija). V letošnjem šolskem letu je potekalaod februarja do maja 2018. Končala se je s premiero posnetih 4 kratkih filmov 10. maja 2018 v amfiteatru II. gimnazije.

Delo je bilo  razdeljeno v 4 stopnje:

  • Predavanja (teorija filma, tehnika, scenaristika) – 42 ur
  • Logistika – priprava na snemanje – 8 ur
  • Snemanje – terensko delo (Fiesa, Piran) – 50 ur
  • Montaža in postprodukcija (priprava premiere)  – 20 ur

Rezultat so 4 kratki igrani filmi:

13/4 – https://www.youtube.com/watch?v=79w_t9HhbXk

Emptied – https://www.youtube.com/watch?v=ZJQHUd881ws

Idi se solit –  https://www.youtube.com/watch?v=Dw_EYhTI0KA&feature=youtu.be

Ka te tučeš –  https://www.youtube.com/watch?v=LYa7FdFvHgU&t=14s

Filmi predstavljajo nadpovprečno uspešno produkcijo z izrazitimi avtorskimi pristopi.  Še posebej velja izpostaviti filma Ka te tučeš! in 13/4. Prvi je svež in zabaven komentar družbenopolitičnega dogajanja v »dolini šentflorjanski« v formi dokumentarca, drugi je scenaristično dodelana psihološka srhljivka. Helena Ponudič, Ema Beranič, Alja Grlica so trio avtoric, ki z nenavadnim, »odbitim« smislom za komično razkrivanje napak aktualne politike zaznamuje podobo prvega filma. Pri drugem izstopa vloga režiserke Nike Šoštarič ter igralska dosežka Aseja Pečlina Frasa ter Julije Lukovnjak. Pri filmu Idi se solit izstopa Vid Milakovič kot režiser in scenarist.

Na spletni strani II. gimnazije so še fotografije s snemanja (https://www.druga.si/utrinki/2017/filmska-sola-snemanje/1575/) in premiere (https://www.druga.si/utrinki/2017/produkcija-filmske-sole/1596/)

Mentorji: Gorazd Beranič Senegačnik (II. gimnazija), Miha Šubic, Mitja Mlakar, Mojca Pernat (vsi Film Factory), Jurij Dernovšek (SNG Maribor)
Št. ur izobraževanja: 120
Št. vseh vključenih dijakov: 19
Št. vključenih nadarjenih dijakov: 14
Trajanje sofinanciranja iz projekta RaST: 7. 4. 2018 – 11. 5. 2018

Return to top of page