Skip links

Aktivnosti srednjih šol

II. gimnazija Maribor: Literarna delavnica

Delavnica je potekala vsak petek zvečer. Začenjali smo z branjem del avtorjev, ki niso na šolskem programu, v glavnem sodobnejših. Ustvarjalnemu branju je sledilo pisanje. Zaključili smo z branjem naših zapisov in s pogovorom o njih.

S prispevki smo sodelovali na dijaškem Prešernovem natečaju v februarju 2018, članica naše delavnice Lea Diana Dajčman je prejela drugo nagrado za literaturo.

Aprila 2018 smo izdali literarni zbornik II. gimnazije Maribor z naslovom Pesmi plešejo v parih, v katerem je s svojimi pesmimi in prozo sodelovalo dvanajst mladih avtorjev in avtoric. Zbornik je grafično oblikoval Sašo Domadenik, sliko na naslovnici in ilustracije pa je narisala Lara Rubin.

Literarni zbornik smo 26. aprila 2018 tudi predstavili na literarnem večeru, ki ga je vodila Julija Koletnik. Predstavitev je bila ob sedmih zvečer v učilnici 2D4. Branje mladih pesnikov in pesnic, pisateljev in pisateljic smo pospremili z glasbo: Katarina Kulovec nam je zaigrala na violino, na klavirju pa jo je spremljala Gabrijela Grabušnik. Večer smo zaključili z druženjem ob domačem pecivu.

4. aprila 2018 so pesmi naših dijakinj sestavljale vezno besedilo na letnem koncertu Mladinskega pevskega zbora II. gimnazije Maribor.

25. aprila 2018 smo opoldne že tradicionalno sodelovali na Srednješolskem literarnoglasbenem maratonu na Grajskem trgu v Mariboru. Smo ena redkih srednjih šol, ki vsako leto v celoti nastopa z avtorsko poezijo in prozo.

Sodelovali smo tudi na srednješolskem natečaju za najboljši haiku v slovenskem jeziku (Gimnazija Vič Ljubljana). Letos so bili v njihovem zborniku objavljeni haikuji vseh poslanih avtorjev in avtoric (enajst), posebno nagrado pa je dobilo pet naših mladih pesnikov in pesnic.

Vesna Muzek je s svojo pesmijo zmagala na literarnem natečaju društva Sinapsa.

Lea Diana Dajčman in Pia Zala Meden pa sta se uvrstili na regijsko srečanje mladih literatov Urška (JSKD).

Mentorji: Danica Križanič Müller
Št. ur izobraževanja: 34
Št. vseh vključenih dijakov: 17
Št. vključenih nadarjenih dijakov: 3
Trajanje sofinanciranja iz projekta RaST: 12. 1. 2018 – 25. 5. 2018

Return to top of page