Skip links

Aktivnosti srednjih šol

Šolski center Celje Gimnazija Lava: Irske legende

Pri prevajanju trinajstih legend iz knjige Favourite Irish Legends sodeluje 10 dijakinj in dijakov, pri ilustracijah pa 6, od 1. do 4. letnika. Skupaj s prevodi  nastajajo opombe k legendam, v katerih opisujemo glavne osebe, kraje, festivale in običaje, ki so povezani z legendami.

Dijaki so se udeležili dvodnevnega delovnega vikenda na Celjski koči, kjer se je prevajalcem prvič pridružilo pet umetnikov, ki so legende nadgradili s svojimi ilustracijami.

Šolo je obiskala prevajalka irske literature, Tina Mahkota. Pripravili smo okroglo mizo o prevajanju s poudarkom na prevajanju naših irskih legend.

Pri nastajanju knjige sodelujeva dve mentorici, ena za idejno zasnovo, izbor legend in prevajanje, druga za ilustracije. Prevode bo lektorirala poklicna lektorica, prav tako bo za izgled knjige poskrbela poklicna oblikovalka.

Prevedene irske legende so: Škotski velikan, Lirovi otroci, Niamh, Vilinski vrt, Derdrijino gorje, Rjavi bik iz Cuailngeja, Kletke duš, Setanta, Fionn in zmaj,  Brendan, Sveti Patrik, Losos modrosti

Mentorici: Polona Zalokar, Darja Povše
Št. ur izobraževanja: 250
Št. vseh vključenih dijakov: 17
Št. vključenih nadarjenih dijakov: 17
Trajanje sofinanciranja iz projekta RaST:  3. 1. 2018 – 31. 8. 2018

Return to top of page