Skip links

Aktivnosti srednjih šol

Srednja prometna šola in Zavod A.M. Slomška, Škofijska gimnazija: Astronomska dan in noč

Dijaki in mentorja Škofijske gimnazije in Prometne šole Maribor smo se povezali v skupnem projektu. Naš cilj je bil, da vsem nadarjenim in drugim zainteresiranim dijakom predstavimo osnove astronomije ter jih aktivno usmerimo na pot razmišljanja o nas, našem položaju v sončnem sistemu in vesolju. Uporabili smo različno sodobno opremo, ki nam je omogočila, da teoretične osnove tudi preverimo in potrdimo z opazovanji.

Naše aktivnosti smo razdelili v tri večje dogodke. Prvi dogodek smo poimenovali astronomski dan in je vključeval opazovanje Sonca podnevi z različnimi tehnikami, postavitev mobilnega planetarija in spoznavanje našega pogleda v vesolje ter predavanje o  sončnem sistemu, Soncu, Luni ter planetih. Drugi dogodek smo poimenovali astronomska noč in smo ga zaradi svetlobnega onesnaženja v mestih izvedli na Pohorju. Tretji dogodek je bil predvsem slavnostne narave. Na Prometni šoli nas je obiskala evropska poslanka ga. Tanja Fajon in smo ji nekaj utrinkov iz projekta astronomski dan in noč predstavili tudi osebno. Posebno ponosni smo na naš teleskop za opazovanje Sonca, ki smo ga ob tej priložnosti izdelali sami.

Ob koncu lahko rečemo, da nas astronomija ogromno nauči, pomembno pa je poudariti, da pri tem uporabljamo precizne merilne instrumente in nas prisili v iskanje cele vrste tehničnih rešitev. Pri tem spoznavamo zelo različna znanstvena področja, od tehnike, strojništva, fizike itd., kar je odlično za spodbujanje razmišljanja.

Mentorja: dr. Mihael Gojkovšek in mag. Borut Krajnc
Št. ur izobraževanja: 10
Št. vseh vključenih dijakov: 74
Št. vključenih nadarjenih dijakov: 17
Trajanje sofinanciranja iz projekta RaST: 1. 5. 2018 – 15. 6. 2018

Return to top of page